Nike Air Max Tarihçesi | Nasıl Geliştirildi?
İkonik sneaker Nike Air Max tarihçesi, günümüz sneaker kültürüne yön veriyor.
Zamane modası içinde belki de en güçlü alt kültür olarak tanımlayabileceğimiz sneaker kültürü, kuşkusuz tesadüfi bir sürecin ürünü değildir. Çeşitli kilometre taşlarıyla “herhangi bir ayakkabı” olmaktan ötesine geçen sneaker’ları düşününce Nike’ın ikonik Air Max’inin temeli olan Air teknolojisinden bahsetmeli. Hava yastığı mekanizması olarak da anılan Air Max teknolojisi, yenilikçi tavrıyla sneaker kültürü için önemli bir ilham kaynağı olmuştu. Ayrıca tasarımıyla multidisipliner yaratıcılık için önemli bir örnek yaratmıştı. Bizleri 1980’lere bir yolculuğa çıkaran Nike Air Max tarihçesi, bu özellikleriyle geleceğe sneaker dünyasının dönüşümüne ayna tutuyor.
Nike Air Max Ne Zaman Çıktı?
Takvimler 1981’i gösterdiğinde Nike, yeni biriyle tanışmaya hazırdı: Markanın kurucularından Bill Bowerman, bizzat eğittiği Tinker Hatfield’ı ekibine davet etmişti. Ancak Hatfield, Nike’taki ilk günlerinde sneaker tasarım departmanında çalışmıyordu. Amerikan tasarımcı, henüz mimarlık eğitimini tamamlamış ve eğitimiyle paralel bir şekilde Nike mağazalarını, showroomlarını ve ofislerini tasarlamak adına görevlendirilmişti. Kariyer yolculuğuysa doğrusal devam etmeyecekti, çünkü sadece birkaç yıl içerisinde Tinker, sneaker kültürü için unutulmaz bir figüre dönüşecekti. Çünkü Bill Bowerman, Tinker Hatfield’ın mimarlık kökeninin sanat ve teknolojiyi başarıyla birleştirdiğini fark etmiş, kendisine bir sneaker tasarlamasını teklif etmişti.
Air Max Teknolojisi
Elbette Nike Air Max tarihçesi, kolay bir başarı öyküsü değil. Hatfield’a götürülen teklif sırasında Nike’ın tasarım ekibiy, çetrefilli bir dönemden geçiyordu. Çünkü halihazırda icat edilmiş Air teknolojisine dair iki sorun mevcuttu:
İlki, Air teknolojisinin bir trambolin gibi tasavvur edilmesinden kaynaklıydı. Trambolin görevi gören hava yastıkları, ayak tarafından tabana yapılan baskıyı absorbe ederek yürürken ve koşarken konforu garantiliyordu. Nitekim bu mekanizmanın çalışması için havanın sıkıştırılması şarttı. Nike mühendisleriyse, bunu hala istenilen derecede başarabilmiş değillerdi.
İkinci problem, Tinker Hatfield’ın Nike Air Max tarihçesine bulunacağı katkıyla yakından alakalıydıı: Tasarım ekibi, tabanda yer alacak bu hava yastıklarını sneaker’ların görünümlerine nasıl entegre edecekleri konusunda kararsızdı.
Estetik ve teknik kaygılar, bir arada mevcuttu.
Nike Air Max Tarihçesinde İlham
Burada, Nike Air Max tarihçesi için bir evreka anı gerçekleşmekteydi: Asansörler ve merdivenleri gibi teknik özellikleri dışarıdan görülen Pampedou, Air Max’lerde teknik eklentilerini gizlemektense sergilemekle sonuçlanacaktı. Bu fikrin devamı 1987 yılında, hava yastıkları dışarıdan görülebilecek şekilde tasarlanan Air Max 1’in dünyaya tanıtılmasıyla sonuçlandı. Hatfield’ın disiplinler arası vizyonunun ürünü olan sneaker; o günden bugüne kendine has, ters yüz edilmiş dizaynıyla efsaneleşerek sneaker kültürü içerisinde yeni bir kült haline dönüştü.
1987’den bu yana farklı serileri sunulan Nike Air Max sneaker’lar, çeşitli iş birliklerinde ana aktör olarak yer alıyor. Cazibesi, gün geçtikçe artarak sneaker kültürü için bir anlamda zaman tüneli işlevi görüyor. shopi go, ikonik Nike Air Max’in en sevilen modellerini sizler için derledi.
AIR MAX 1, NIKE
AIR MAX 90, NIKE
AIR MAX DN, NIKE
AIR MAX 180, NIKE
AIR MAX FLYKNIT, NIKE
AIR MAX PLUS, NIKE
AIR MAX 1, NIKE